obstinat

Alla inlägg den 20 februari 2015

Av obstinat - 20 februari 2015 14:00

Det är senaste inlägget (och även det innan) som Hans Mebius skriver i sin blogg, Manskligt, en blogg om män för män. Inlägget "Vad kvinnor vill ha av män". Jag har nu läst inlägget 3 gånger, på 3 dagar, och är helt mållös. Finns det verkligen män som förstår det där? Finns det män som kan förklara för andra män hur det ÄR?


Som han skriver är det här vinklat skrivet och det är inte enbart män som behöver tänka på hur man ska agera i ett förhållande. Det gäller även kvinnor, Men det verkar som att det enda sättet att verkligen förstå skillnaden på män och kvinnor, för ja det är skillnad, vi reagerar och agerar olika, sen är det även skillnad på individer, men det är att gå för djupt, det räcker gott med att konstatera att män och kvinnor är olika. Att vi aldrig kommer att kunna förstå varandra, varandras behov, varandras sätt om vi inte ser att det är så och försöker förstå varandra. Och kanske det är så att för att man ska förstå måste man överdriva vinklingen åt bara ett håll. Sen vore det underbart att läsa en liknande text om vad män vill ha av kvinnor. 


Läs den här bloggen, rekommendera den vidare till dina vänner, både män och kvinnor. Den är läsvärd, den är så mitt i prick. 


Jag tror också att man som kvinna kan lära sig lite genom att läsa, kanske man kan få hjälpen att förstå vad man själv vill försöka säga, man får ord på en känsla man försökt förklara med inte kunnat. För det kan vara svårt, det kan bli fel och missförstånd uppstår som förvärrar något som kunde lösas så lätt - att vi förstår varandras olikheter och behov, att vi accepterar den här underbara olikheten som är mellan oss kvinnor och männen.


  

Av obstinat - 20 februari 2015 09:48

Mest kända kanske är Kleopatra och Nefertite, det är nog namn som alla känner igen oavsett om man är intresserad av Egyptens historia eller inte. Men det finns många flera kvinnor som var viktiga under deras historia. Även som gudar var det kvinnliga som var kraftfulla med stor makt och det fanns minst 15 kvinnliga starka faraoner.


Hetepheres
Cheops moder, hennes grav hittades 1925. Hon var hans viktigaste kvinna, och behandlades därefter om man ser till hennes grav. Den äldsta bevarade graven som hittats, den är 1300 år äldre än Tutankhamons. I graven hittades många vackra silverarmband, måttanpassade för henne.


 


Hatshepsut
Byggmästare och en krigade kvinna. Hon blev farao för att hennes make, kungen dog och deras son var för ung för att styra landet så hon fick styra i hans ställe, tills hon själv blev vald till farao. Hon var en stark kvinna som visste hur hon skulle visa sig som farao, med skägg, precis som alla faraoner skulle ha, hennes var falskt, men det såg ju inte gudarna.
Hon lede sina trupper till seger i krig och bevara landet rikt via handelsvägar med närliggande länder.


Hon smörjde in sin hud med olja med doften myrra , så det är verkligen inte bara idag som ”kändisar” har sin helt egna doft. Hon ville ”skimrande som stjärnorna inför hela landet”


 



Nefretere
Gifte sig som ung med en prins som blev en av landets ”kändaste” faraoner, Ramses II. Hon avbildades tillsammans med sin man där han var enormt stor och hon fanns vid hans fötter, men bara stor nog att räcka till hans knän. Hennes tempel, där man kan ana att hon var den ultimata ”trofé frun”. Dom gifte sig innan han intog tronen så man tror att han verkligen älskade henne otroligt mycket, hon var en viktig person för honom. 


Hennes grav är 520 kvm stor, med helt underbara målningar. Hennes namn, den vackraste av … Hon var dock inte bara vacker utan även en lärd, klok kvinna. Hon kunde skriva och brevväxlade med andra kungligheter utanför landet, hon var en diplomat.

Hon hade också inte bara guldsmycken, guld var vanligt och det hade alla faraoner. Men hon hade även silversmycken, vilket då var mer värdefullt då det inte fanns silver i landet.



 


Arsinoe
Hon lyckades väva samman egytisk och grekiskt stil. Hon sändes som ung till Grekland för att giftas bort kungligt. Det blev katastrof och hon flydde hem igen. Övertalade sin bror som var farao att gifta sig med henne. Och genom sina kontakter utanför landet förde hon stor rikedomar till landet. Handeln frodades och Egypten blev ett mycket rikt land. 


 



Jag kommer aldrig ledsna på detta lands historia *ler*

Av obstinat - 20 februari 2015 08:47

Egyptens historia är otroligt intressant. Både det här att den som styrde landet, var Farao inte alls bara var män, även kvinnor kunde få den positionen. Men framför allt är jag fascinerad av deras teknik att tillverka/bygga saker.


Ta bara pyramiderna, tänk att man än idag inte vet exakt hur dom gjort. Det är otroligt att stå där vid en pyramid, vid botten och bara se hur stora varje enskild sten är i verkligheten. Men det finns så många andra saker som man inte direkt tänker på som är minst lika intressant. Vissa saker vet man inte alls hur dom gjorde, och det är även idag med den fina teknik som finns otroligt svårt att få det så fint som det var då.


Det är bland annat vaser, i sten, smala halsar/hål, sen stora runda former. Och stenen är lika tjock på varje ställe. Hur dom lyckades få håligheten i vasen under halsen, ja det kan man undra. Eller det här med så fina vinklar och stenen är så len så len (när jag ser det vill jag bara låta fingertoppar och handflatan glida över ytan, känna…)


Sen ser jag på ett program där några försöker bygga en vagn som man ser på bilder. Stridsvagn, dom tror att uppfinningen av vagnen som dras av 2 hästar gjorde att Egypten var en segrande nation i krig. Dom väljer ut hästar och bygger vagnen utifrån bilderna.
Vagnen görs helt i trä och jag sitter och tittar på hur man idag gör för att böja träet så att det blir som en S-formad stång som passar mellan två hästar att dra. Då när jag ser hur dom gör idag, så undrar jag verkligen hur gjorde dom då? Hur lång tid tog det på den tiden att göra det momentet?


Ja det är verkligen en fascinerande historia även om man inte bara ser pyramider, gravplatser, mumier. Men oavsett vad man tittar på så är frågan ur gjorde dom, hur lång tid tog det att göra dessa saker på ett så fint sätt?


 

Ovido - Quiz & Flashcards