obstinat

Direktlänk till inlägg 20 februari 2015

Fascinerande historia – Egypten, kvinnliga faraoner

Av obstinat - 20 februari 2015 09:48

Mest kända kanske är Kleopatra och Nefertite, det är nog namn som alla känner igen oavsett om man är intresserad av Egyptens historia eller inte. Men det finns många flera kvinnor som var viktiga under deras historia. Även som gudar var det kvinnliga som var kraftfulla med stor makt och det fanns minst 15 kvinnliga starka faraoner.


Hetepheres
Cheops moder, hennes grav hittades 1925. Hon var hans viktigaste kvinna, och behandlades därefter om man ser till hennes grav. Den äldsta bevarade graven som hittats, den är 1300 år äldre än Tutankhamons. I graven hittades många vackra silverarmband, måttanpassade för henne.


 


Hatshepsut
Byggmästare och en krigade kvinna. Hon blev farao för att hennes make, kungen dog och deras son var för ung för att styra landet så hon fick styra i hans ställe, tills hon själv blev vald till farao. Hon var en stark kvinna som visste hur hon skulle visa sig som farao, med skägg, precis som alla faraoner skulle ha, hennes var falskt, men det såg ju inte gudarna.
Hon lede sina trupper till seger i krig och bevara landet rikt via handelsvägar med närliggande länder.


Hon smörjde in sin hud med olja med doften myrra , så det är verkligen inte bara idag som ”kändisar” har sin helt egna doft. Hon ville ”skimrande som stjärnorna inför hela landet”


 



Nefretere
Gifte sig som ung med en prins som blev en av landets ”kändaste” faraoner, Ramses II. Hon avbildades tillsammans med sin man där han var enormt stor och hon fanns vid hans fötter, men bara stor nog att räcka till hans knän. Hennes tempel, där man kan ana att hon var den ultimata ”trofé frun”. Dom gifte sig innan han intog tronen så man tror att han verkligen älskade henne otroligt mycket, hon var en viktig person för honom. 


Hennes grav är 520 kvm stor, med helt underbara målningar. Hennes namn, den vackraste av … Hon var dock inte bara vacker utan även en lärd, klok kvinna. Hon kunde skriva och brevväxlade med andra kungligheter utanför landet, hon var en diplomat.

Hon hade också inte bara guldsmycken, guld var vanligt och det hade alla faraoner. Men hon hade även silversmycken, vilket då var mer värdefullt då det inte fanns silver i landet.



 


Arsinoe
Hon lyckades väva samman egytisk och grekiskt stil. Hon sändes som ung till Grekland för att giftas bort kungligt. Det blev katastrof och hon flydde hem igen. Övertalade sin bror som var farao att gifta sig med henne. Och genom sina kontakter utanför landet förde hon stor rikedomar till landet. Handeln frodades och Egypten blev ett mycket rikt land. 


 



Jag kommer aldrig ledsna på detta lands historia *ler*

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av obstinat - 14 april 2015 06:00

    Kärlek föds ur glädjen att se på varandra, får näring ur behovet av att vara tillsammans och fulländas av det omöjliga i att vara åtskilda.       ...

Av obstinat - 8 april 2015 11:15

    Motgångar avslöjar snillet, medgångar döljer det.  Horatius ...

Av obstinat - 4 april 2015 11:30

       Jag gillar faktiskt misstag. Jag tycker att de är mänskliga.  ...

Av obstinat - 2 april 2015 14:36

Så känns det just nu, tiden räcker inte mer än till det vardagligaste sysslorna. Men så är livet till och från, bara leva i det vardagliga måstet ett tag, så kommer tid för roligare saker snart att infinna sig. ...

Av obstinat - 2 april 2015 03:15

"Till vän ska man komma bjuden i medgång och objuden i motgång." ...

Ovido - Quiz & Flashcards