obstinat

Direktlänk till inlägg 14 februari 2015

Lite Alla Hjärtans Dag historia

Av obstinat - 14 februari 2015 06:17

Jag börjar med hur vi började att fira den 14 feb här i Sverige. Här har dagen egentigen ingen som helst direkt anknytning till något bakåt i tiden det är rant och skärt enbart hit taget som ett sätt att tjäna pengar. Det var 1956 som varuhuset NK (Nordiska Kompaniet) som startade upp det här att fira, dom hade själva tagit det från USA.


Det började inte så bra, men dom fortsatte och på 60-talet började firandet sprida sig, men det var faktiskt först på 90-talet som det fick ordentligt fart. Det var först då vi svenskar verkligen började fira dagen.


 




Firandet i historien, från 1400-talet till 1900-talet Firandet av Alla hjärtans dag, eller Valentindagen, började i England och i norra Frankrike. Den tidigaste kända omnämnandet av Valentindagen är från år 1370. Om en person valde någon som sin ”Valentin” under 1400-talet innebar det att personerna förlovade sig.


Valentinfirandet motarbetades av puritaner ända fram till mitten av 1600-talet. Först under 1700-talet blev Valentinfirandet mer rumsrent och firat. Vanligast var att mannen uppvaktade sin kvinna med dyrbara presenter. '


Under 1800-talet sjönk intresset för dyrbara presenter och istället började man skicka välskrivna och konstnärligt utsmyckade brev och kort till varandra.


Rapporter från 1800-talets brevbärare vittnar om interna klagomål – brevbärarna hann helt enkelt inte med att bära ut alla kort som skulle skickas. Ett annat problem var att korten var så kreativt utformade att de var svåra att transportera.


Valentius – en halshuggen präst Det finns många teorier om hur Alla hjärtans dag uppstod. Enligt sägnen fanns det en modig präst vid namn Valentius i Rom år 269 e.kr Valentius vigde förälskade par i hemlighet eftersom kejsare Claudius II hade förbjudit alla giftermål mellan unga människor.


Valentius upptäcktes så småningom och kastades i fängelse, där han senare avrättades genom halshuggning. Men innan Valentius dog hann han skriva kärleksbrev till fångvaktarens dotter, som han blivit djupt förälskad i. Han lämnade även följande uppmaning till alla ungdomar han vigt samman i äktenskap: ”Ni ska inte sörja mig, utan gläds att ni är man och hustru. Ty kärleken är en dyrbar skatt, ja dyrbarare än livet”.



 




Fertilitetsteorin En annan teori är att Valentindagen bygger på en hednisk fertilitetsceremoni från Rom vid namn Lubercalia. Ceremonin genomfördes i mitten av februari. Ogifta ungdomar parades då ihop genom att de skrev sina namn på lappar och la i en urna. Den person vars namn stod på lappen, som var och en plockade upp, skulle man sedan vara tillsammans med eller uppvakta under resten av året.


Bird´s wedding En helt annan teori kommer från medeltidens Storbritannien. Där var folktron att fåglarna parade sig just den 14 februari, ”Bird’s Wedding”, som dagen också kallas. Engelsmännen hävdar att Valentindagen är en kombination av folktron om fåglarnas parning och sedvänjan att utse sin Valentin den 14 februari.



 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av obstinat - 14 april 2015 06:00

    Kärlek föds ur glädjen att se på varandra, får näring ur behovet av att vara tillsammans och fulländas av det omöjliga i att vara åtskilda.       ...

Av obstinat - 8 april 2015 11:15

    Motgångar avslöjar snillet, medgångar döljer det.  Horatius ...

Av obstinat - 4 april 2015 11:30

       Jag gillar faktiskt misstag. Jag tycker att de är mänskliga.  ...

Av obstinat - 2 april 2015 14:36

Så känns det just nu, tiden räcker inte mer än till det vardagligaste sysslorna. Men så är livet till och från, bara leva i det vardagliga måstet ett tag, så kommer tid för roligare saker snart att infinna sig. ...

Av obstinat - 2 april 2015 03:15

"Till vän ska man komma bjuden i medgång och objuden i motgång." ...

Ovido - Quiz & Flashcards